5 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o przechowywaniu żywności w lodówce i niezawodny sposób na oszczędzanie

Na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, że każda półka w lodówce to inna temperatura. Inny stopień schłodzenia powinny mieć warzywa, surowe mięso czy też nabiał. Jeśli przechowujemy jedzenie w odpowiednich warunkach dłużej utrzymają świeżość i będą miały lepszy smak. Pomyślałam, że szczególnie w okresie przedświątecznym jest to ważny temat, ponieważ większość lodówek zapełnia się po brzegi i każdy milimetr na półce jest na wagę złota.
W te święta pomyślcie nie tylko o tym, aby upchnąć gdzieś wszystkie garnki, ale postarajcie się również, aby każdy z nich zajął najlepsze dla siebie miejsce. Standardowa temperatura w lodówkach powinna wynosić ok 4 – 5 stopni C, przy czym najniższe temperatury dotyczą dolnych półek i szuflad, a im wyżej tym oczywiście cieplej.
5 rzeczy, które warto wiedzieć o przechowywaniu żywności w lodówce
1. Wysuwane, dolne półki to najlepsze miejsce dla warzyw, owoców i świeżych ziół. Powinniśmy również pamiętać o tym, że są takie warzywa i owoce, których w ogóle nie powinniśmy przechowywać w lodówce. Należą do nich m.in. pomidory (o czym dowiedziałam się niedawno ;)), czosnek, ziemniaki czy cebulę. Dodatkowo banany, awokado czy gruszki (wydzielają etylen) powinniśmy trzymać z dala od jabłek, ogórków czy sałat, które ze względu na wydzielany etylen szybciej dojrzeją i się zepsują.
2. Moja lodówka ma specjalną szufladę na przechowywanie mięsa, ryb i owoców morza ale jeśli Ty takowej nie posiadasz, to pamiętaj, że ich miejsce jest na dolnej półce (tam, gdzie jest najchłodniej). Na tej półce nie powinniśmy trzymać właściwie innych produktów, szczególnie tych, które spożywamy na surowo, ponieważ istnieje ryzyko przedostania się bakterii z surowego mięsa np. do sera żółtego i mamy gotowe zatrucie pokarmowe 😉
3. Środkowe półki to miejsce idealne dla nabiału (serów, twarogów, jogurtów, mleka). Do niedawna mleko trzymałam na drzwiach lodówki, które jest jednocześnie najcieplejszym w niej miejscem. To był błąd, który już naprawiłam. Na tej półce przechowuję również wędliny.
4. Górna półka służy do przechowywania produktów otwartych, takich, które należy zjeść jak najszybciej. Tam również trzymamy gotowe potrawy oraz ciasta.
5. Do czego najlepiej sprawdzą się drzwi lodówki? Wiemy już, że nie dla mleka 🙂 To najcieplejsze miejsce w lodówce (może być tam nawet 8 stopni C). W szufladkach czy półeczkach drzwi trzymamy jajka, przetwory, sosy, masło, a także napoje.
To właściwie 5 głównych zasad, których trzymam się na co dzień, ale za chwilę podam Ci również kilka tipów, które pozwolą Ci zaoszczędzić pieniądze, marnować mniej żywności i jeden, mój ulubiony sposób na zieleninę.
Przy okazji przedświątecznego szału, chciałam Was zachęcić do mądrych zakupów. Wyprzedaże przedświąteczne i poświąteczne to najlepszy czas by wymienić stary sprzęt AGD na nowy. Jeśli dość masz starej lodówki, pochłaniającej tyle prądu co poczciwa stara Wiatka, albo nie możesz już patrzeć na niepasujący do wnętrza sprzęt, to koniecznie zerknij na kody rabatowe do Neo24, gdzie do 24 grudnia trwa rewelacyjna promocja na lodówki właśnie (tzw. rabat energetyczny), a w najbliższym czasie pojawią się w sklepie kolejne wyprzedaże. Wszystkie informacje o nich znajdziecie na jednej z moich ulubionych stron kupon.pl, gdzie zaczynam poszukiwania najlepszych promocji m.in. w Smyku, Coccodrillo, 5.10.15 czy w Sephorze. Prowadzenie własnej firmy nauczyło mnie w przeciągu kilku miesięcy tego, czego mój mąż nie mógł uzyskać przez kilka lat. Oszczędzania. Podatki, księgowa, informatyk – te wydatki nauczyły mnie kupować mądrze, a mój mąż może w końcu odetchnąć 😉
Skoro już przy tym oszczędzaniu jesteśmy, to muszę się przyznać, że do niedawna wyrzucaliśmy spore ilości zepsutej żywności. W tej chwili zapanowałam nad tym m.in planując posiłki, nie kupując na zapas, ale mam na to jeszcze kilka moich tajnych trików.
- nowe produkty, takie które mają dłuższy termin przydatności stawiam w lodówce z tyłu – najpierw zjadamy te, które niedługo stracą ważność;
- nie myję warzyw i owoców przed włożeniem ich do lodówki (przyspiesza to rozwój bakterii i pleśni);
- z przejrzałych owoców, które kiedyś lądowały w śmietniku, teraz robię pyszne koktajle
- sałata, rukola, szpinak czy roszponka szybko ciemnieją i gniją w plastikowych pojemniczkach. Ja przekładam je do sitka wyłożonego ręcznikiem papierowym, dzięki czemu na długo zachowują świeżość.
Mam nadzieję, że ten wpis okaże się dla Was przydatny. Jeśli macie jakieś swoje tajne sposoby na to, żeby mniej wyrzucać, nie marnować i dobrze przechowywać żywność to piszcie koniecznie. Niech dobre rady lecą w świat.
P.S. Przepysznych potraw na świątecznym stole kochani <3
Partnerem wpisu jest serwis kupon.pl
Dołącz do fantastycznej społeczności CoverBaby na Facebooku – TUTAJ
i obserwuj moją rodzinkę na Instagramie – TUTAJ <3