Moje ulubione FIT śniadania

Jeśli czytałaś jeden z moich ostatnich postów o „kłopotach sercowych”, to już wiesz, że moja dieta lekko legła w gruzach. Ciało się zbuntowało i kazało szukać innej drogi do rozmiaru 36 (38 też będzie super ;)).
Jestem chwilowo (a może już tak zostanie) oszołomiona i zachwycona jednocześnie, tymi wszystkimi cudownymi tajnikami kuchni roślinnej, zdrowym żywieniem, ale wciąż raz na jakiś czas ulegam mlecznej czekoladzie. Jest lepiej niż było jeszcze dwa miesiące temu, ale wciąż nie idealnie.
Nasze posiłki uległy lekkiej metamorfozie i dziś chcę się z Tobą podzielić moimi ulubionymi FIT – ŚNIADANIAMI.
PLACKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z JABŁKIEM
Są bardzo smaczne i co najważniejsze – zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu. Mój maluch wcina je razem z mamą 😉
Składniki (na 1 porcję)
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżka mąki (jakiejkolwiek ;))
Pół jabłka
Olej kokosowy
Odrobina cukru do smaku (ja używam ksylitolu, ale możesz też cukier w ogóle pominąć)
Płatki owsiane, mąkę, cukier i jajko dokładnie wymieszaj łyżką, jabłko zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) i połącz z masą. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i smaż placki z obu stron, aż będą zarumienione (placki smażą się bardzo szybko).
Jeśli przygotowuję placki tylko dla siebie, nie dodaję ksylitolu tylko polewam je syropem klonowym. Pycha 🙂
BROWNIE Z FASOLI
Dobre na śniadanie, przekąskę, a nawet kolację. Uwielbiam 🙂 Pachnie czekoladą i tak też smakuje, a jest naprawdę zdrowe. Dzieciaki jedzą, aż im się uszy trzęsą (jak to mówi mój M.). Czegóż chcieć więcej?
Oczywiście jeśli planuję brownie z fasoli na śniadanie, to piekę je wieczorem.
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 dojrzały banan
2 jajka
2 czubate łyżki kakao
1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g ksylitolu lub cukru (znam takich, co go pomijają ;))
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, aż masa będzie jednolita. Mój blender kielichowy daje sobie z tym radę w jakieś dwie minuty. Blenderem ręcznym może to zająć trochę więcej czasu. Małą prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Pieczemy w 190°C (termoobieg) ok 50 minut.
Teraz wystarczy poczekać aż ostygnie 🙂 Do masy możecie również dodać rodzynki czy rozdrobnione orzechy. Można je również polać roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Mi smakuje z owocami. Polecam granaty i truskawki 🙂
MUFFINKI Z JAJEK
Na koniec zostawiam jedno z naszych ulubionych śniadań weekendowych. Na zdjęciach babeczki bez papilotek, ponieważ akurat mi się skończyły 😉
Składniki:
Jajka (z jednego jajka wychodzą ok. 2 muffinki)
Wszystko co znajdziesz w lodówce 😉 (pieczarki, cebula, papryka, kukurydza, cukinia, szynka, ser żółty)
Przyprawy
Te muffinki można przygotować na wiele sposobów. Ja kroję szynkę i paprykę w drobną kostkę, pieczarki z cebulką podsmażam na klarowanym maśle, dodaję kukurydzę, wszystko układam w foremkach i posypuję żółtym serem. W misce roztrzepuję jajka (czasami dodaję do nich 2 łyżki mleka) i przyprawiam solą, pieprzem, bazylią. Masą jajeczną zalewam każdą muffinkę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C ( z termoobiegiem) 20 minut.
Wybaczcie kiepskie zdjęcia muffinek, ale byłam poganiana przez swoich chłopaków 😉
Chcesz więcej pomysłowych śniadań? Chodź tutaj:
Zdrowe, szybkie śniadanie dla Ciebie i Twojego dziecka
Muffiny truskawkowo – kokosowe. Idealny podwieczorek dla Malucha
Co na kanapkę? Pasta z czerwonej soczewicy
5 rzeczy, które zrobisz z bananem w jedną minutę
Jarmuż – przepis taki, że się zakochasz i z łatwością przemycisz dziecku
I wiesz… Jeśli Ci się podobało, pomóż mi, udostępniając tekst na Facebooku.
Jeśli jesteś tu pierwszy raz to serdecznie witam. Mam na imię Gosia i jestem mamą bystrego czterolatka – fana czołgów, monster trucków i roślin mięsożernych 😉 Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi postami, koniecznie polub mój profil na Facebooku → KLIK :*
Ola
Bardzo zdrowe i z pewnością pyszne śniadania ☺ Ja też walczę z dodatkowymi kg i również mam problemy z sercem. Trzymam kciuki za powrót do mniejszego rozmiaru.
admin
I ja trzymam kciuki za Ciebie 🙂
Ania
Brownie z fasoli jest MEGA! Cała rodzina się zajadała (nawet mój tata, który zazwyczaj nieufnie podchodzi do „wydziwianych” ciast), blaszka starczyła tylko na jeden podwieczorek 🙂
admin
To tak jak u nas 🙂
Agnes
Przed śniadankiem zawsze szklanka wody przefiltrowanej,wody redox z plastrami pysznej cytryny 🙂
Weronika
Ja przed śniadaniem zawsze piję wodę z sokiem z połówki cytryny i łyżką miodu. Smakuje super i działa dobrze na organizm. Taki napój na czczo ponoć jest bardzo zdrowy. A śniadanka w Twoim wykonaniu wyglądają niezwykle apetycznie 🙂 Trzymam kciuki, powodzenia 🙂