Najlepsze ciasto drożdżowe – jak u babci

Od dłuższego czasu wchodząc do kuchni zastanawiam się jak to jest, że potrafię przygotować fantastyczne małże w białym winie (których jednak nie jadam ;)), a gołąbki w życiu robiłam raz. Moja mama mówi, że chciałaby gotować tak jak ja – szybko i sprawnie poruszać się gdzieś między kuminem, kardamonem, wędzoną papryką i serem kozim na świeżej fidze. Ja zaś kocham i tęsknię każdego dnia za jej tradycyjną, najlepszą na świecie kuchnią.
O ile piec lubię, o tyle praca z ciastem drożdżowym była dla mnie udręką. Pierwszy przepis jaki podarowała mi koleżanka był fantazją na temat drożdżówki połączonej z dynią. Po tym jak pół dnia spędziłam w zaklejonej ciastem kuchni, mój mąż stwierdził, że ciasto smakuje jak… jajecznica!!! Dzisiaj obydwoje się z tego śmiejemy, ale tamtego dnia miałam ochotę złożyć pozew o rozwód 😉
Na kolejnym cieście połamałam ulubioną miskę i uznałam, że oto kończę mój krótki romans z drożdżami. I tak trwałam w swojej niechęci przez kilka lat, aż pewna Iwonka nie uznała, że nauczy mnie tej trudnej sztuki obcowania z wypiekami na drożdżach i pokaże jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe.
Od tej pory mój mąż i syn co jakiś czas zajadają się placuszkami, racuszkami i tradycyjną drożdżówką, którą popijają mlekiem. Dziś będzie absolutnie nie – fit, z cukrem, białą mąką i masłem. Fanów #healthychoices chwilowo przepraszam i obiecuję poprawę w najbliższym czasie.
SKŁADNIKI NA NAJLEPSZE CIASTO DROŻDŻOWE
1 kg mąki
1 kubek mleka
1 opakowanie świeżych drożdży
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
4 – 5 jajek
szczypta soli
Rodzynki i cukier waniliowy (opcjonalnie)
Podgrzać mleko, aby było lekko ciepłe. Dodać szklankę mąki, pokruszone drożdże i 1/2 szklanki cukru. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut.
Jeśli chcesz dodać do ciasta rodzynki (ja akurat nie lubię) to zalej je wrzątkiem i odsącz po 15 minutach. Roztopić 1/2 kostki masła. Po podrośnięciu rozczynu dodać 4-5 jajek, wymieszać, a następnie dodać pozostałą mąkę, szczyptę soli, odrobinę cukru i roztopione masło. Jeśli wybrałaś opcję z rodzynkami, to teraz należy je dodać. Mieszam wszystko ok. 10 minut.
Ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut.
ROBIMY KRUSZONKĘ
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
Niepełna szklanka mąki
Wszystkie składniki ugniatamy paluszkami, aż powstanie najlepsza na świecie kruszonka….
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut.
Pewnie dla wielu z Was upieczenie drożdżówki to banał, jednak może znajdzie się ktoś, komu przyda się taki przewodnik po drożdżach 😉
Pozostaje mi życzyć Wam smacznego i polecić najprostsze i naprawdę genialne ciasto mojej mamy – TUTAJ <3
Jeśli wpis uznasz za przydatny, będzie mi bardzo miło gdy udostępnisz go na Facebooku.
Możesz również dołączyć do fantastycznej społeczności mam na Facebooku – TUTAJ
i obserwować moją rodzinkę na Instagramie – TUTAJ <3